Yalın Felsefesinin 5 Temel Prensibi – Değer

Klasik üreticiler bir ürünün veya hizmetin (çoğu zaman her ikisi birden) fiyatını belirlerken piyasanın kabul edeceği bir fiyata odaklanırlar ve belli bir kar hedefleyerek geriye dönük olarak maliyet belirlerler.

Genelde bir ürün ve/veya hizmet alırken kendi konusunda uzman olan bir çok firmanın hizmetini beraber almak zorunda kalırsınız. Bu hizmeti veren firmalar elbette kendi sattıkları ürünleri ve/veya hizmetleri en iyi şekilde oluşturmaktadırlar, fakat toplamda bir ürünü ve/veya hizmeti satın aldığınızda sizin ödemeye razı olmadığınız durumları da size maliyet olarak yüklerler mi? Birbirini bütünleyen ürün ve/veya hizmeti veren firmaların birbirleri ile ilişkileri zayıf olduğundan ve ürün ve/veya hizmeti yalın mantığı ile oluşturamadıklarından dolayı bu soruya evet demek gerekiyor.

Halbuki yalın firmalar ürünün ve/veya hizmetin değerini bu şekilde belirlemez. Ürünün ve/veya hizmetin değerine bütüncül olarak yaklaşırlar. İlk olarak müşterinin o ürüne ve/veya hizmete biçtiği değeri temel alarak ki bunu da müşteri ile iletişim kurarak ve müşteri davranışlarını analiz ederek yapabilirler, ürünü ve/veya hizmeti oluştururken tüm israfları da (muda) ciddi olarak inceleyerek ve inceleme sonrası buldukları israfları da yok ederek maliyetleri düşürürler. Burada ürün ve/veya hizmeti yalın prensiplerine göre oluşturmak ürünü ve/veya hizmeti satmakta ciddi başka kazançlar getirir. Yalın firmalar gereksiz iş adımlarını çıkarıp ödenmesi kabul gören değere odaklanırlar. Bu şekilde belirlenen maliyet diğer firmaların çok altında olacağından firma bu kazanç ile şunları yapabilir;

  • Fiyatları düşürmek (satışları artırır),
  • Ürüne belli özellikler eklemek veya çeşitlendirmek (satışları artırır),
  • Ürüne hizmet eklemek (satışları artırır),
  • Satış sonrası hizmet sunmak (satışları artırır).

Ürün ve/veya hizmet için yalın değer belirlendikten sonra diğer tüm iş adımları bütünleşik olarak oluşturulur.

Bunu bir örnekle açıklayalım;

Örneğin siz yurtdışına tatile gidiyorsunuz ve orası da vize isteyen bir ülke. İş adımlarını kabaca saymak gerekirse;

Vize işlemleriyle uğraşmak, uçak bileti satın almak, havaalanı kuyruklarında beklemek, 2 saat önceden havaalanına gelmek, gidilecek yer havaalanına uzak ise taksi veya otobüs hizmeti (otobüs beklemeleri) almak gibi iş adımlarını geçmeniz gerekir. Bu işlemlerin bir çoğu farklı firmalar aracılığıyla yapılır; Seyahat firması, otobüs veya taksi hizmeti, havaalanı güvenlikleri, kontrolör, vize işlemlerini yapan ajans vs… Toplamda sizin istediğiniz yani beklediğiniz değer burada nedir? Tabii ki kumsalda güneşlenmek, pırıl pırıl bir denize girmek ve otantik yemekler yemek… Halbuki tüm hizmeti bir paket olarak tek firmadan temin etseniz sizin için hem daha rahat hem daha hızlı hem de bütünleşik olduğu için daha ucuz olurdu.

İşte değer budur.